Tuesday 11 February 2014

Pyöreä betonipöytä terassille.

Kun meillä on vielä lunta maassa, me suomalaiset haluamme aloittaa kevään valmistelut ajoissa. Ohessa on kuvia ja yksityiskohtaisesti kerrottu mitten pyöreä betonipöytä tehtiin. Video pöydän tekemisestä julkaistaan myös. Palaamme siihen myöhemmin

1. Pöydän alustana käytimme 12mm filmivaneria, jota kutsutaan myös vesivaneriksi. Se kestää hyvin betonin painon, pinta on vettä hylkivä. Kun se on puuta niin jalustan saa ruuvattua siihen hyvin kiinni.
Kaikki muottimme on muokattavissa sellaisiksi että ne joustavat ja taipuvat erilaisiin muotoihin, mutta käytimme tässä ainoaa valmiiksi tehtaalla sahattua taipuisaa muottia, suorakulmaisella etureunalla olevaa taivutettavaa muottia.
Mittasimme ja sahasimme muotit ja asensimme ne paikalleen. Pienillä ruuveilla noin 10-15cm välein.
Tämän jälkeen yhdistimme muotit ilmastointiteipillä ja tiivistimme myös alaraunan ettei betoni pääse tulemaan läpi.  Tiivistäminen pitää tehdä vain ja ainoastaan tässä valmiiksi leikatussa muotissa. Seuraavaksi asensimme pöytään FG50 lasikuitutukiverkon, sen kiinnittämiseen käytimme tarkoitettuja Z Clip pidikkeitä. Lasikuituverkko on erittäin helppo leikata ja muokata haluttuun muotoon ihan normaaleilla keittiösaksilla.


Suorakulmainen taipuva muotti ja lasikuituverkko asennettuna

2. Kun pohjatyöt on tehty on aika valaa betoni. Tässä käytimme Weberin S30 betonia joka kestää myös pakkasta. Näin pöytä kestää hyvin talvisäilytyksen ulkona. Yhteen 25kg säkkiin käytimme minimäärän vettä (3litraa), muista aina noudattaa valmistajan suosituksia veden määrään. Pöydän halkaisija on 115cm, joten sinne meni 3,5 säkkiä betonia. Betonihan on painavaa, joten laitoimme pöydän lisätueksi puuta, kunnes betoni on kuivunut tarpeeksi kestäväksi.




                                        3. Anna betonin kuivua rauhassa ennen pinnan käsittelyä.
Kuva on otettu päivä valamisen jälkeen, pinta on vielä vähän kostea.


 4. Myin pöydän ennen projektin alkua ja ostaja halusi pöydän olevan betonin näköinen, eli ei liian sileä vaan karkea varsinkin reunoista. Joten emme juurikaan tärisyttäneet reunoja, noin viisi minutia käsin. Käytimme ruuvimeisselin "väärää" päätä eli kahvaa ja betonilastaa muottien naputtamiseen betonin ollessa vielä märkää. Mikä tahansa oikeastaan käy, kunhan sillä vähän naputtaa ilmakuplia pois.

Betonipinan viimeistelyyn käytimme Z SiAcryl 14- pinnoitetta joka sulkee betonin huokoset. Kuvassa olevaan pöytään on laitettu kaksi kerrosta pinnoitetta. Mitään muita käsittelyjä ei tarvita. 
Kun suunnittelet betonitason tai pöydän tekemistä ja päätät minkälaiset reunat tasoosi haluat. Useimmin tavoitteena on joko ihan sileät tai karkeat reikäiset reunat. Kun tavoitteenasi ihan sileät reunat, tärisytä muotin reunoja käsihiomakoneella (ilman hiekkapaperia ja todella kauan) kun betoni on vielä märkää. Näin sinulla on parempi mahdollisuus saada sileät ja reiättömät reunat.  Jos haluat helpoimman tien, käytä erikois sekoitettamme Liqui Creteä. Liqui Crete tekee betonitasojen rakentamisesta nopeampaa ja helpompaa. Helpommin sileäpi lopputulos. Erikoissekoitteen ansiosta tärisyttämisen tarve pienenee tai sitä ei oikeastaan tarvitse juurikaan tehdä. Sekoitteessa on mukana myös kuituja jotka vahvistavat tason/ pöydän rakennetta. Riippuen budjetistasi, voit myös paikata reiät jälkikäteen Counter Patch paikkausaineellamme. Näin saat tasosi reunat sileiksi ja täydellisiksi.
Huomautuksena, että kuvissa olevan pöydän pintaa EI hiottu koneella tai käsin. Pinta on tehty käsin liippaamalla Z Counterform lastalla betonin ollessa vielä märkää.


5. Käsittelimme tason pinnan kahteen kertaan Z SiAcryl 14 pinnoitteella ja jätimme sen kuivumaan seuraavaan päivään. Viimeistelimme asiakkaan pyynnön mukaan tason kiiltäväksi Z Counter shine -kiillokkeella. Käsittelimme pinnan kahteen kertaan kiillokkeella.

Kevään koittaessa laitamme kuvia valmiista tasosta omassa luonnollisessa ympäristössään.

Betonipöydän hinnaksi tuli 331 euroa. Ohessa vielä lista tuotteista jota käytettiin.

-Kaksi suorakulmaista taipuvaa muottia 98€
-Betonipöydän tuki/ alusta vesivaneri 50€
- Neljä 25kg säkkiä Weber S30 pakkasen kestävää betonia 24€
-Yksi pieni pakkaus FG50 lasikuituverkkoa ja yksi pakkaus Z Clips pidikkeitä 
- Yksi pullo Z Acryl 14 pinnoitetta 45€
-Yksi pullo Z Counter Shine- kiilloketta 45€


Pöydän jalan sain ystävältäni. Yritän löytää paikkoja josta pöydänjalkoja voisi hankkia ja laitan linkkejä tänne blogiin.

No comments:

Post a Comment